Bolesti ptica na hranilici

Nakostrešenost, letargija, apatično sedenje u blizini hranilice ili izrasline na glavi i nogama mogu biti neki od znakova bolesti kod ptica. Ptice mogu bolovati od trihomonoze, boginja ptica, papilomatoze i drugih virusnih, parazitskih i bakterijskih bolesti, a od vrsta koje posećuju hranilicu najpodložnije su zebe, vrapci i velike senice. Bolesti se uglavnom prenose direktnim kontaktom, kontaminiranom hranom ili preko pojilica i hranilica, bolesti mogu biti pogubne za zebe, zelentarke i druge vrste podložne infekciji.

Ove informacije ne treba da vas obeshrabre, već stimulišu da održavate higijenu vaših hranilica i pojilica.
Mada se čovek najčešće ne može inficirati, zbog Vaše bezbenosti tokom čišćenja i dezinfekcije površina sa kojima ptice dolaze u kontakt potrebno je nositi zaštitne rukavice.

Tokom zime hranilice su mesta gde se ptice okupljaju u većem broju i time dolazi do lakšeg širenja zaraznih bolesti. Prevencija igra važnu ulogu izborom adekvatne hranilice i redovnim čišćenjem možemo sprečiti širenje bolesti.
Zeba sa promenom na levoj nozi (foto: Danica Veljković)
Usled virusnih i parazitskih infekcija promene je moguće uočiti i na nogama ili oko kljuna u vidu izraslina i ljuspica, zbog čega je važno jednom nedeljno čistiti hranilicu, kako se bolest ne bi širila.

Ukoliko često posmatramo hranilicu, veće su šanse da primetimo promenjeno ponašanje bolesnih ptica. Na ovaj način otkrivamo bilo koju bolest pri njenom nastanku. Ako se bolesne ptice pojave na hranilici, treba odmah preduzeti radnje kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.


Korisno je da snimite ili fotografišete ukoliko uočite bolesnu pticu na hranilici i prosledite nam informacije i snimke sa lokacijom gde je ptica viđena na imejl adresu hranilice@pticesrbije.rs.