Često postavljana pitanja i kontakti

Ako ne pronađete odgovor na svoje pitanje, pišite nam! Kontakt obrazac se nalazi na dnu stranice.

Metodologija – kako brojati

Ne. Važno je da se podaci za jedno brojanje/jedan sat na hranilici predaju samo jednom. Ako računate sa nekim drugim, potrebno je da se usaglasite ko će poslati zapažanje. Ako, na primer, sretnemo druge učesnike na hranilici u javnom parku, hajde da se dogovorimo sa njima i predamo samo jedan spisak, odnosno formular. Na isti način, brojanje vremena na jednom mestu ne bi trebalo da se preklapa. Uvek morate završiti jedno brojanje (60 minuta), a zatim započeti drugo (opet 60 minuta) na istom mestu. Važno je evidentirati broj učesnika, jer, kao što je poznato, više očiju vidi više.

Prilikom brojanja, uvek imajte na umu da za svaku vrstu upisujete najveći broj jedinki koji ste videli u istom momentu na hranilici ili oko nje– da biste isključili mogućnost da se ista jedinka prebrojava dva puta. Najlakši način da to primenite je da zabeležite najveći broj jedinki iste vrste viđenih u jednom trenutku, tako ćete biti sigurni da nećete dodati neke ptice iste vrste više puta.

Dakle, u ovom primeru, sasvim je u redu da pošaljete broj 5.

Međutim, ako želimo, ipak možemo da razlikujemo mužjake i ženke prilikom popisa za vrste gde je to moguće (kos, zeba, vrabac pokućar, zimovka i slično). Na primer, ako prvo vidimo dve ženke zimovke plus dva mužjaka, a nakon nekog vremena četiri ženke i jednog mužjaka sa njima, mi smo videli šest različitih jedinki – najviše dva mužjaka (prvo posmatranje) i najviše četiri ženke (drugo posmatranje). Dakle, u ovom slučaju, u redu je uneti šesticu u formularu kod zimovki. Čak i ako napravimo razliku između mužjaka i ženki tokom našeg posmatranja, i dalje navodimo jedan broj za svaku vrstu kao rezultat.

Pre svega, dobro je da pokušate da identifikujete ptice koje Vam dolaze, to možete učiniti i pre početka brojanja. Odeljak o prepoznavanju ptica će Vam pomoći da prepoznate nepoznatu vrstu. Takođe možete koristiti aplikaciju za Android ili IOS mobilne uređaje ,,Ptice na dlanu“ koju besplatno možete preuzeti na Google Play i Apple store prodavnici.

Čak je i iskusnim ornitolozima ponekad potreban detaljan vodič za raspoznavanje ptica na terenu. Tako da se nemojte ustručavati da i Vi zavirite u prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje ptica ,,Ptice Srbije i Evrope“ koji možete naći u našoj internet prodavnici.

U obrascu postoji kolona „nepoznata vrsta“ upravo za ove slučajeve. U ovom slučaju, bolje je navesti pticu za koju nismo sigurni kao „nepoznatu vrstu“ nego rizikovati da je pogrešno identifikujemo.

Ukoliko ste uspeli da uslikate Vama nepoznatu vrstu, koja se ne nalazi u brošuri ptica koje posećuju hranilicu za pomoć oko identifikacije nas možete kontaktirati putem imejl adrese-hranilice@pticesrbije.rs.

Evo nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći

(1) Brojite vrste postepeno – prvo se na primer fokusirate na velike senice, zatim na plave senice, zatim na češljugare, pa ponovo izbrojite velike senice i tako dalje.

(2) Više očiju vidi više – uključite i druge članove porodice ili prijatelje da sa Vama broje ptice, a zatim se raspodelite, ko broji koju vrstu.

(3) Ukoliko imate malo bolju kameru, možete i fotografisati u toku posmatranja, a kasnije prebrojati ptice sa svojih fotografija (ova metoda može naročito biti korisna u slučaju velikih jata koja stignu odjednom na hranilicu ili oko nje).

(4) Vežba – ako postavite hranilicu na vreme imaćete vremena da uočite koje vrste ptica Vam dolaze, otkrijete Vama nepoznate vrste, a možete vežbati i brojanje istih. Čak i brojanje velikih senica koje stalno dolaze i odlaze ili velikih jata postaje lakše i lakše uz ponovljeni trening.

Da! Čak i informacija o manjoj brojnosti ili izostanku ptica na nekom području je značajna za istraživanje. Na osnovu tih informacija, možemo saznati gde su populacije određenih vrsta oskudnije.

,,Ptice moje hranilice“ ne predstavlja takmičenje, ko može više ptica da izbroji, već istraživački program.

Obavezno nam prosledite Vaša zapažanja, čak iako ne primetite ni jednu pticu.

Metodologija – koga brojati

Ne možete ih više uključiti u popis koji je upravo završen, jer bi to kvarilo celokupne rezultate. Ako želite, nakon što završite jedno brojanje (60 minuta), možete odmah započeti sledeće (ponovo 60 minuta) i prebrojati novopridošle ptice u Vaše drugo posmatranje.

Prebrojavamo sve ptice- ne samo na hranilici, već i one u njenoj blizini, kao i one koje preleću.

Ne, broje se samo ptice koje vidimo svojim očima. Pošto je prepoznavanje oglašavanja znatno teža disciplina nego prepoznavanje po izgledu, u sklopu akcije ,,Ptice moje hranilice“ je ne koristimo. Čak i ako prepoznajete oglašavanje različitih vrsta ptica, molimo vas da brojite samo ptice koje vidite tokom posmatranja — svi učesnici bi trebali da se pridržavaju jedinstvene metodologije. Brojanje ptica koje se čuje samo na nekim popisnim mestima bi promenilo rezultate, jer ja ,,čujem + vidim“ obično više ptica nego samo „vidim“.

Da, brojimo sve vrste ptica koje vidimo tokom našeg posmatranja.

Ne. Beležimo samo ptice koje smo zaista videli tokom našeg posmatranja. Iako znamo da crvendać inače leti do nas, a sada se nije pojavio, ne unosimo ga u formular. Može da se desi da crvendać nije doletao do Vaše hranilice, ali je u to vreme boravio na nekoj drugoj lokaciji (drugoj hranilici), iako se tamo obično ne zadržava. Obradom zapažanja sa velikog broja lokacija dobijamo pravu sliku o zimskim gostima na hranilicama.

Metodologija – kada i koliko puta brojati

Da bi se podaci naučno obradili i međusobno uporedili, potrebno je pratiti iste procedure. To se ne odnosi samo na evidentiranje vrsta, već i na vreme koje provodimo na hranilištu – zato je za sve popise određena uniformna dužina od 60 minuta. A zašto baš jedan sat? Ovo je dovoljno dugo da različite vrste ptica koje žive u tom području mogu posetiti hranilicu. Istovremeno, vreme je dovoljno dugo da uživamo u posmatranju.

Tokom brojanja upisujete najveći broj viđenih jedinki iste vrste izbrojanih u za sat vremena.

Ako brojite više puta, pošaljite nam sve rezultate – naravno svako posmatranje od jedan sat u posebnom formularu. Slanje samo popisa sa najvećim brojem ptica bi umanjilo validnost sakupljenih podataka.

Ne, važno je da brojimo 60 minuta u kontinuitetu. Jedinstvena metodologija je važna sa stanovišta naučne obrade podataka.

Od poslednjeg dana brojanja, formular će biti otvoren za prepisivanje rezultata još jednu nedelju (do 28. januara 2024.).

Da. Za svako posmatranja se upisuju dan i sat brojanja, tako da je moguće brojati više puta. Naravno, vremena se ne smeju preklapati. Nakon što završimo jedan popis od 60 minuta možemo započeti drugo posmatranje od 60 minuta, bilo to odmah nakon prvog, kasnije u toku dana ili tek sutradan. Možete promeniti mesto sa koga posmatrate i brojite (bilo sa drugog prozora, druge lokacije ili drugog grada), a možete ostati na istom mestu odakle ste prethodno posmatrali i brojali.

Metodologija- gde brojati

Ne. Primamljivo je, ali molimo Vas ostavite veb-kamere van popisa. Kamera ima mnogo uže vidno polje i stoga nemamo pregled ptica koje su u okolini. Vaš popis stoga ne bi bio uporediv sa onim urađenim bez kamere i iskrivio bi rezultate.

Posmatranje treba obaviti na jednom mestu. U šetnji često možete primetiti druge vrste, koje ne dolaze na hranilicu i oko nje, unošenje ovih podataka u bazu neadekvatno bi promenilo rezultate istraživanja. Osim toga, rezultate bi iskrivila i povećana površina koju pokrivate kretanjem.

Da. Hranilica nije neophodna, samo se preporučuje. Za popis možete izabrati bilo koje mesto gde želite da provedete sat vremena posmatrajući ptice.

Hranjenje ptica

Na tržištu možete naći izobilje hranilica, a od vašeg ukusa zavisi i koju ćete izabrati. Međutim, morate razmišljati i o praktičnosti proizvoda. Hranilice ne samo da treba da budu lepe, već i praktčne, moraju da ispunjavaju higijenske zahteve, budu lake za čišćenje i takve da omogućavaju da semenke ostanu suve. Najvažnije je da hranilica bude bezbedna za ptice. Više detalja na stranicama ,,Izbor hranilice“ i ,,Čime hraniti ptice„.

Najviše ptica privući ćete kvalitetnom i raznovrsnom hranom. Ptice vole različite vrste semenja, a najpopularnij je suncokret. Seme dopunjavamo raznim žitaricama (proso, ovas, pšenica), seckanim orašastim plodovima i svežim ili suvim (nezaslađenim) voćem. Možemo dodati i ovsene pahuljice ili rendanu šargarepu. Važno je napomenuti da semenje i druga pomenuta hrana ne sme biti bilo kako začinjena ni soljena. Čak i zimi, ptice cene pojilicu sa vodom, za pojenje možete koristiti tacnicu od saksije, važno je da posudica bude plitka (kako se ptice ne bi utopile) i ima obod za koji se ptice mogu uhvatiti.

Nikada ne stavljajte kuhinjske ostatke, začinjenu i slanu hranu ili slatku hranu u hranilicu. Pročitajte više saveta o adekvatnim hranivima ovde. Preuzmite letak o hranjenju, okačite ga blizu svoje hranilice i obavestite komšiluk!

Ako ne možemo hraniti golubove zajedno sa malim pticama, hranilicu treba prilagoditi. Međutim, golubovi su veoma snalažljivi u potrazi za hranom, pa je potrebno probati šta će golubove koji dolaze kod Vas obeshrabriti.

Ako imamo klasičnu hranilicu, umesto da je čvrsto pričvrstite za podlogu, okačite je tako da visi u vazduhu i lagano se ljulja. Ukoliko to nije dovoljno, i golubovi dolaze na hranilicu i dalje hranilicu možete zameniti visećim posudama za semenke ili masnim kuglama. Ako je moguće, mogu se dodati rešetke kroz koje samo manje ptice mogu doći do hrane.

O tome kako napraviti masne kugle, možete saznati u odeljku ,,Čime hraniti ptice

Hranilicu možete postaviti i na više spratove, imajte u vidu da visoko postavljena hranilica možda neće biti posećena toliko koliko hranilice na nižim visinama. Svoju sigurnost između hranjenja ptice nalaze u krošnjama drveća ili žbinju. Ukoliko je hranilica postavljena iznad visine zelenila, ptica će se osećati ugroženo. Ali nemojte odustati, bićete dvostruko srećniji ukoliko Vaša hranilica bude posećena ove sezone.

Ptice se prihraju uglavnom zimi kada su niske temperature i ima snežnog pokrivača, kada im je zapravo najteže da pronađu dovoljno hrane. Van zimske sezone postoji veći rizik od prenošenja bolesti, jedinke imaju različite potrebe za ishranom i u prirodi lako dolaze do hrane, te ih iz tih razloga nije potrebno hraniti u drugim periodima godine .

U martu i aprilu (u zavisnosti od vremena) polako smanjujemo zalihe hrane na hranilicama i postepeno prestajemo sa prihranjivanjem. U toplim mesecima treba prilagoditi baštu, našu okolinu, tako da ptice nađu dovoljno prirodne hrane, skloništa kao i materijala za izradu gnezda. Pomoć je potrebna i insektima, ne samo pticama, pomoć možete pružiti pravljenjem ili kupovinom hotela za insekte.

Tehnička pitanja – obrazac

Proverite da li imate najnoviju verziju svog veb-pretraživača. Uopšteno govoreći, obrazac za podatke dobro funkcioniše za ,,Mozilla“, ,,Chrome“, ,,Brave“ i ,,Edge“ internet pretraživače. Ako ne vidite obrazac u trenutnoj verziji ovih pretraživača, kontaktirajte nas pomoću obrasca na dnu ove stranice. Izaberite „Problem sa formularom za sumiranje“ kao „Tema pitanja“.

U pretraživaču ,,Internet explorer“ obrazac za podatke obično ne radi, jer ovaj pretraživač ne ispunjava trenutne bezbednosne standarde. Umesto toga predlažemo da koristite drugi pretraživač.

Ako je prva stranica obrasca prikazana ispravno, ali ne možete da pređete na sledeću stranicu ili obrazac ne može da se pošalje, verovatno su ostala prazna neka od obaveznih polja (označena sa *). Vidite li negde na stranici crveno upozorenje? Ako vidite, popunite odgovarajuće polje i ponovo kliknite na ,,pošalji“ ili ,,sledeća stranica“.

Ako poteškoće i dalje postoje i nakon popunjavanja svih obaveznih polja, kontaktirajte nas pomoću obrasca na dnu ove stranice. Izaberite „Problem sa formularom za sumiranje“ kao „Tema upita“

Popisni obrazac podrazumeva 23 najčešće vrste ptica koje dolaze na hranilice i polje „nepoznate vrste“. Ako ste tokom posmatranja videli druge vrste, dodajete ih u obrazac koristeći okvir na kraju liste.

Korak 1 = Naziv vrste upisati u polje „Napišite vrstu“.

Korak 2 = Pojaviće se lista vrsta. Na primer, kucanjem reči „vrabac“ pojaviće se lista „vrabac pokućar“ i „poljski vrabac“

Korak 3 = Potrebno je izabrati i potvrditi izbor vrste sa liste klikom na naziv vrste.

Korak 4 = Nova vrsta će se pojaviti na dnu liste sa slikom.

Korak 5 = Po potrebi prilagoditi broj uočenih jedinki dodate vrste.

Znaćemo da je dodavanje vrste uspešno tako što ćemo videti sliku iznad imena ptice (plava silueta predstavlja ređe vrste). Sve dok ne vidimo sliku za vrstu, dodatak nije prošao ispravno.

Ako se nakon popunjavanja obrasca pojavi veb stranica sa naslovom „Poslato, hvala!“, sve je u redu i zapažanje je sačuvano u bazu podataka. Automatska e-pošta nakon slanja obrasca može potrajati, posebno nedeljom popodne kada većina učesnika pošalje svoje rezultate.

Ostalo

Lične profile ćemo poslati nakon konačne obrade rezultata u toku februara na imejl koji ste popunili tokom popisa.

Lični profili pristižu postepeno, ukupno je potrebno oko nedelju dana pre nego što ih pošaljemo svim učesnicima. To je iz tehničkih razloga – ako bismo sve mejlove poslali odjednom, češće bi završavali u neželjenoj pošti. Ako ne stigne u roku od nedelju dana, obavestite nas putem obrasca ispod.

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje? Pišite nam:

Posmatranje ptica organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Adresa: Vukice Mitrović 62/5

  11000 Beograd, Srbija

Telefon: +381114002561