Čime hraniti ptice

Usled nedostatka ili manjka hrane za ptice u zimskom periodu, hranjenje ptica je postala veoma popularna aktivnost širom sveta. Raznovrsnim zrnevljem možemo pomoći raznim vrstama ptica koje zimuju u našem kraju. Kao nagradu dobićemo priliku da posmatramo jedinstveno pozorište u kome će nam izbliza biti prikazani ne samo svakodnevni stanovnici susednog parka ili bašte, već i ,,skrivene vrste". Ako se odlučite da hranite ptice, molimo Vas da hranite odgovorno, u skladu sa našim preporukama i da imate na umu rizike koje neadekvatno hranjenje može imati po ptice.
Drozd borovnjak će ceniti ako u bašti ostavimo jabuku (foto: Jelena Žikić)

Odgovorno hranjenje

 • Hajde da izaberemo odgovarajuću hranilicu i postavimo je na bezbedno mesto, više o odabiru možete pročitati na stranici - Izbor hranilice
 • Ptice treba hraniti samo zimi kada su niske temperature ili ima snežnog pokrivača, kada je zimujućim vrstama najteže da pronađu dovoljno hrane. Van zimskog perioda postoji veći rizik od prenošenja bolesti preko hranilica, a jedinke imaju različite potrebe za ishranom i mnogo ih je teže hraniti kako ih greškom ne bi oštetili. Zato prilagodimo baštu ili našu okolinu tako da ptice nađu dovoljno prirodne hrane i skloništa i u drugim periodima godine. Pomagaćemo i insektima, ne samo pticama. Više o savetima kako da pomognete pticama možete pročitati ovde.
 • Hranilicu uvek možemo da dopunimo, ne treba preterivati, a ako je hranilica prazna pola dana, to neće štetiti pticama, a takođe je lakše održavati hranilicu čistom.
 • Tamo gde su izvori vode retki, potrebno je pticama obezbediti i vodu za piće, vodu iz pojilica treba svakodnevno menjati.
 • Svakodnevno uklanjamo izmet i ostatke hrane.
 • Svake nedelje treba očistiti hranilicu i pojilicu (četkamo, dobro isperimo, pustimo da se osuši).
 • Ako se odbačeno zrnevlje ili ljuske nakupljaju ispod hranilice, s vremena na vreme potrebno je promeniti lokaciju hranilice, kako bi –ptice koje skupljaju hranu sa zemlje imale „čistu trpezu“.
Brgljez (foto: Miša Zlatarov)

Šta (ne)treba da se nađe u hranilici

 • U hranilicu sipajte suncokret, ovas, proso, pšenicu i druge žitarice ili mahunarke. Kosove i drozdove obradovaće jabuka ili bobice orena, sojke, orasima,a senice sa masnom kuglom.
 • Nikada ne treba hraniti ptice plesnivom ili na neki drugi način pokvarenom hranom.
 • Nikada ne treba ptice hraniti pecivom, hlebom, začinjenim, soljenim i termički obrađenim semenkama ili bilo kakve kuhinjske ostatke.
 • Izbegavamo i sve slatko. Izuzetak je šećer koji se nalazi direktno u svežem voću, poput jabuke. Zaslađeno suvo voće i keks nikako ne treba davati pticama.
 • Pogodne namirnice iz naše kuhinje su, na primer, neslani kuvani pirinač i krompir, rendana šargarepa, ovsene pahuljice, sirovo meso ili loj.
 • Što raznovrsniju hranu nudimo u hranilici, to ćemo imati ulova da posmatramo više različitih vrsta.
 • Ne zaboravimo piće. Čak i zimi, pticama je potrebna sveža voda.
Poster o ,,Čime (ne)hraniti ptice" možete preuzeti u okviru stranice-Besplatni materijali.
Hranu za ptice ne morate obezbediti samo u hranilici – možete je okačiti direktno na drveće ili žbunje, ovakvo hranjenje može biti posebno zanimljivo za decu sami napravite masnu kuglu.
Velika senica, zelentarka i plava senica uživaju u masnoj kugli (foto: Miša Zlatarov)

Kupovina hrane

Možemo kupiti samo suncokret ili napraviti mešavine od kupljenog nezačinjenog i neobrađenog zrnevlja u obližnjim ranjama zdrave hrane. Zanimljive kvalitetne mešavine sa dodatkom bobičastog voća ili sušenih insekata možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama za ljubimce.

Možemo kupiti ili napraviti popularne masne kuglice, ali ih obavezno raspakujte iz mreže u kojoj često dolaze. Ptice mogu da upetljaju noge u mrežu. Pale mreže svojim mirisom privlače pse, ježeve i druge životinje koje mogu da ih pojedu, pojedene mreže mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak uginuće.
Plava senica uživa u masnoj kugli (foto: Danica Veljković)
Stoga, najbolje staviti kuglice u odgovarajuće držače. Plastične i metalne držače možete kupiti ili napravitinude npr. Molimo Vas da izbegavate kupovinu i pravljenje kugli od palminog ulja, čija proizvodnja ima katastrofalan uticaj na biodiverzitet, ove kugle nisu dobre za digestivni trakt ptica i često im nisu ukusne.

Video vodič – kako pravilno hraniti ptice?

Želite da naučite još više o hranjenju i zaštiti ptica?

Informacije i savete možete dobiti na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.