Kako građani pomažu pticama?

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 2019. godine organizuje ,,Ptice moje hranilice", takmičenje u brojanju ptica koje posećuju hranilice u zimskom periodu. Ovo takmičenje bilo je namenjeno različitim uzrastima i svima zainteresovanima za ptice i prirodu u svom neposrednom okruženju. Od 2024. godine akcija,,Ptice moje hranilice" više nije takmičarskog karaktera, osnovni cilj ove godine je podstaći širu javnost da zimi prihranjuje ptice. Podaci prikupljeni tokom ove akcije koriste se u naučne svrhe, a u posmatranju i brojanju može učestvovati svako bez obzira na iskusvo ili znanje o pticama. Uslove učestvovanja možete pročitati u odeljku Kako učestvovati, više detalja.

Istovremeno, stotine hiljada ljudi u SAD, Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji i drugim zemljama broje ptice. Zahvaljujući ovom projektu možemo uporediti rezultate čak i van granica naše zemlje sa partnerskim organizacijama iz Bavarske, Austrije, Češke i Švajcarske.

Tri velike senice (©Jelica Milutinović)

Ciljevi posmatranja ptica su

  • Praćenje ptica koje zimouju u Srbiji u dužem vremenskom periodu i otkrivanje faktora koji utiču na njihovu brojnost i ponašanje.
  • Uključivanje šire javnosti u jednostavna naučna istraživanja – zimski popis ,,Ptice moje ranilice".
  • Izgradnja odnosa sa pticama, odnosno prirodom, kroz lično iskustvo.

Partnerstvo

Ove godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovu aktivnost sprovodi u partnerstvu sa Češkim ornitološkim društvom kao i   drugim partnerima.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) , osnovano kao nevladino i neprofitno udruženje građana 1989. godine. Bavi se zaštitom i proučavanjem ptica, njihovih staništa i ekoloških potreba, kao i obrazovanjem javnosti o ovim temama. DZPPS okuplja pojedince, institucije i zajednice koje se brinu za budućnost ptica i prirode u Srbiji u mrežu aktivnih članova, uspostavlja i održava partnerske odnose sa organizacijama za zaštitu ptica i prirode širom Evrope. DZPPS je punopravni član BirdLife International-a, najveće globalne mreže za zaštitu prirode.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Radomira Raše Radujkova 1A/211,
21000 Novi Sad
Imejl: info@pticesrbije.rs
Telefon: 021/304-49-25

Prekogranična saradnja

Ove godine sarađujemo sa češkim ornitološkim društvom Česká společnost ornitologická (ČSO), sa bavarskim ornitološkim društvom Landesbund für Vogelschutz (LBV), sa  austrijskim ornitološkim društvom BirdLife Österreich kao i sa švajcarskim ornitološkim društvom BirdLife Luzern. Metodologija popisa, kao i tehnička rešenja, zajednički su za Češku, Bavarsku, Austriju i Švajcarsku, a zahvaljujući ovom projektu moći ćemo da uporedimo rezultate dobijene širom Evrope.