Kako učestvovati, više detalja

Kada brojati

U najavljenom periodu, trećeg vikenda januara, od petka do nedelje napravite vremena za uživanje u pticama i prirodi. Za brojanje potrebno je da odvojite jedan sat (60 minuta). Na vama je da izaberete tačno vreme u toku dana kada možete odvojiti sat vremena.

Gde brojati

Bilo gde – u bašti, na balkonu, u parku, u blizini šume… Biramo mesto gde volimo da provedemo sat vremena posmatrajući ptice. Najbolje je da pratite hranilicu koja se redovno dopunjuje kvalitetnom i raznolikom hranom iz topline Vašeg doma. Ptice će se navići da posećuju  Vašu hranilicu i imaćete šareni spektakl.

Za vreme brojanja ostajemo na izabranom mestu – ne brojimo u pokretu. Pri hodanju bismo značajno povećali površinu na kojoj brojimo i tako iskrivili rezultate. Osim toga, dok se krećemo kroz prirodu često primećujemo različitije vrste nego kada dugo stojimo na jednom mestu, što bi opet negativno uticalo na krajnji rezultat.

Kako tačno prebrojati

Uzimate u obzir sve ptice koje vidite tokom Vašeg posmatranja, nije važno da li su sletele direktno na hranilicu ili su samo proletele. Za tačne naučne rezultate, neophodno je da nijednu pticu ne računamo duplo. Dakle, za svaku vrstu u formular je potrebno ubeležiti samo najveći broj jedinki koje su se pojavile u našem vidnom polju. Prijavljujemo samo jedan broj za svaku vrstu – ne pravimo razliku između broja mužjaka, ženki ili mladih.

Šta mi treba za popis?

  • Mesto gde ću posmatrati – po mogućnosti hranilica sa kvalitetnom hranom.

  • Sat vremena u najavljenom periodu.

  • Formular za beleženje podataka u elektronskoj formi, popunjavanje je moguće na mobilnom telefonu ili računaru.
  • Dvogled i vodič za identifikaciju ptica ili aplikacija takođe mogu biti korisni.

Kako i gde da pošaljem svoja zapažanja?

Elektronskom formularu možete pristupiti ovde.

  • Budite onlajn tokom posmatranja – na početku otvorite formular, pokrenite tajmer i onda jednostavno ubeležite nove ptice koje vidite.

  • Ili možete uzeti neki prazan list papira ili naš letak za beleženje ptica, odštampati ga, i zapisivati. Zapisane podatke možete ubaciti naknadno u elektronski formular, kada završite brojanje.

Elektronski formuar  ima niz prednosti – rezultati se pojavljuju odmah ovde na stranici, omogućava Vam da zabeležite više informacija o mestu posmatranja (na primer, blizina šume, žbunja ili bara u blizini) i lakše se obrađuje (eliminiše se prepisivanje podataka).

Papirni obrazac se može besplatno preuzeti kao deo letaka. Možemo ga koristiti kao pomoćno sredstvo prilikom samog popisa i potom dostaviti podatke putem elektronskog formulara. Rezultate ćemo poslati elektronskim putem najkasnije do 5. februara.

Kome da se obratim ako imam dodatnih pitanja?

Odgovor možete naći ovde –Često postavljana pitanja i kontakti

.