Izbor hranilice

Na tržištu možete naći široku ponudu hranilica. Odabir zavisi od Vašeg ukusa, pored estetskih zahteva, treba misliti i na praktičnost i funkcionalnost proizvoda. Hranilice se najčešće prave od drveta, plastike ili neke vrste metala. Drvo i plastika su mnogo bolji materijali od, na primer, metala, koji se lakše zamrzne. Plastične hranilice se takođe vrlo lako čiste i dezinfikuju što je važno u sprečavanju širenja zaraznih bolesti kod ptica.

 

Velika senica na drvenoj hranilici (foto: Milena Antić)
Jelova senica na plastičnoj hranilici (foto: Jelena Đomparin)

Hranilica treba da ima krov koji se proteže preko osnove – čime štiti hranu od kiše i snega. Vlažna hrana će se brže pokvariti i izazvati stomačne probleme kod ptica. Za takve svrhe je povoljana hranilica sa rezervoarom, u kome je hrana na suvom i ne troši se u većim količinama.

Veoma su praktične cilindrične hranilice koje dobro štite hranu od kontaminacije. Osim toga, ptice manje dolaze u kontakt jedna sa drugom i prenos zaraznih bolesti je u određenoj meri smanjen.

Tri češljugara na cilindričnoj hranilici (foto: Snežana V.)
Plava senica na mrežastoj cilindričnoj hranilici (foto: Srđan Vasiljević)

Masne kugle su popularne među mnogim vrstama pticama. Najčešće se mogu nabaviti u obliku kuglica od loja ili masti. One se uvek moraju raspakovati iz mreže i staviti u nosače. Nosači za kuglice od loja mogu biti metalni ili plastični. Postoje i nosači u koje možemo staviti nekoliko kugli loja odjednom. Ako nismo ograničeni prostorom, pripremićemo različite vrste hranilica u bašti, oko kuće ili zgrade (moguće je postaviti hranilicu i na balkon) kako bi svaki posetilac mogao da pronađe svoju. Ukoliko želite da postavite hranu za ptice na balkon ili lođu, najbolje je da koristite viseće hranilice u koje ne mogu uletati golubovi, ukoliko ne želite njihovo prisustvo.

Gde postaviti hranilicu

Hranilice postavljamo na mirno, za ptice dobro vidljivo mesto, najbolje u hladovini, gde ptice imaju pogled i na vreme mogu da pobegnu od mogućih predatora. Ako hranilicu postavljate na stub ili drvo tako da mačka može da se popne ili skoči u njega, predlažemo da stub ili deblo   obezbedite tako da mačka ne može prići:

Ispod mesta na kome je hranilica postavljena umotajte stablo ili stub gusto suvim granjem okrenutim vrhom na dole (nalik havajskoj suknji ili brezovoj metli)  kako mačka ne bi mogla da skoči i popne se do hranilice. Ovako postavljena zaštita mačku neće povrediti, već će je samo obeshrabriti.

Oni koji nemaju baštu, mogu hranilicu postaviti na balkon. Ako je balkon pokrivena, hranilica ne mora imat sopstvenu nadstrešnicu ili krov – dovoljna je obična drvena ili plastična tacna. Kod ovako postavljene hrane mogu Vas posetiti golubovi, te ukoliko to ne želite, preporučujemo masne kugle i viseće hranilice. Hranilicu možete na prozorsku dasku ili na prozorsko staklo pomoću vakumskih čašica.

Velike staklene površine u blizini hranilice potrebno je osigurati zavesama ili nalepnicama. Ptice često ulete u njih usled loše procene i često budu ozbiljno povređene ili ubijene. Ukoliko imate staklene površine u blizini hranilice, možete odštampati figuru ptice grabljivice u letu, izrezati i zalepiti sa unutrašnje strane prozora.